Dhal, indisk linsgryta med långpannebröd

Dhal måste vara ett av det billigaste maträtterna som finns! Nyttig och mättande är den också och blir bara godare om den får stå i kylen till dagen efter. Dhal äts traditionellt med Naan bröd, men nu hade jag inte grejer hemma till det så det fick faktiskt bli ett Libanesiskt bröd istället. Recepten är lite omgjorda efter vad jag råkade ha i skafferiet för dagen.


Dhal: (receptet hämtat från ICA)

1lök
2morötter
2vitlöksklyftor
2msk rapsolja
1msk riven ingefära
2tsk koriander
2tsk spiskummin eller 1/2 tsk mald kummin
1/2 tsk kanel
4dl röda linser
400g krossade tomater
1 burk kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
2dl vatten
lime
(jag tog även ca 1tsk Graram masala och använde hela korianderfrön och hel spiskummin)

Fräs kryddorna i oljan och tillsätt dom finhackade grönsakerna. Bryn ett tag och spä ev med vatten.Häll i de sköljda linserna, krossade tomaterna och kokosmjölken och låt grytan puttra på svag värme med omrörning lite då och då i ca 25 minuter tills grytan har fått en tjock konsistens och linserna är mjuka. Smaka av under tiden med eventuellt mera kryddor salt och lime.

Libanesiskt kumminbröd i långpanna:
3dl vatten
1msk olja
25g jäst
1 1/2 tsk salt
vetemjöl till en lagom rätt ej för fast deg. (ca 6 dl)
kummin att strö på

Låt degen jäsa i 30 minuter. Pensla en plåt med olja (lite salt utströdd på oljan är gott).
Platta ut degen på plåten till en tunn kaka.
strö på kummin och ta lite olja på händerna klappa in kumminfröna i brödet så att dom inte lossnar när brödet är klart.
Grädda i 225 grader tills brödet har fått färg.


Soyastrimlor med sataystuk

Torkade soyaprodukter finns i alla möjliga former nuförtiden. Till det här receptet har jag använt dom lite tjockare från Goodsoy. Torkad soya är både praktiskt och billigt att använda i veganmatlagning. Dessutom så är det en näst intill fullgod proteinkälla och är otroligt fettsnål och fiberrik. Hemligheten med den är kryddningen för soyan i sig smakar inte mycket utan tillagning och kryddning. Den har en lite annorlunda konsisten och tar ett tag att vänja sig vid att äta för den ovana.


4portioner:
Ca en halv påse stimlor (65g) kokas enligt anvisning

Att steka i:
2 msk jordnötsmör
1msk grönsaksbuljongpulver eller 1 tärning
1 tsk grön eller röd currypasta
1msk farinsocker
saften av en 1/2 lime
ev lite salt och en skvätt olja i stekpannan

Stark currysås:
1dl havregrädde eller soyagrädde
2dl vatten
1 tsk gul currypasta (pastan innehåller både ingefära och citrongräs)
1 1/2msk majzena
1msk grönsaksbuljongpulver eller 1/2 tärning
Gul currypulver efter smak

Ris eller nudlar till

Smält ner jordnötsmöret och alla andra ingredienser till stekningen och stek strimlorna gyllenbruna.
Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och koka upp under omrör

Proteindryck med mango och apelsin

1-2 ätmogna mango eller 1 pkt fryst
1 stor apelsin eller 2 små
3-5dl soyamjölk (gärna AlproSoya Fresh Light)
3msk soyamjöl eller havregryn men tänk på att havregryn sväller och drycken blir tjock i konsistensen om du sparar den i kylskåp.
Sötningsmedel eller fruktsocker att söta med efter behag.

Skär mango i bitar och filea apelsinerna.
Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills den är slät. Späd ut med mer soyamjölk om du tycker att drycken blir för tjock.
Gott att dricka som frukost eller att träningspass.

Välkommen!

Min veganblogg

Vegovänner

. Veganmaten kom in i bilden för drygt ett år sen egentligen som ett test som skulle vara i två veckor. Men jag håller fortfarande på och kan inte tänka mig att sluta med det. Har alltid varit road av både vegetariskt och av kost och hälsorelaterade frågor. Är vad man skulle kunna kalla för en hälsovegan men har inga invändningar till andras livsmedelsval. Tanken med bloggen är att dela med mig av mina experiment i köket och att få fler att våga prova veganmaten, samt att visa att veganmat är som vilken annan mat som helst fast utan animaliska produkter. Utgår från råvaror som är rätt vanliga och lätta att hitta och billiga. Personligen så försöker jag att handla så mycket ekologiska produkter som möjligt, men tycker att det går alldeles utmärkt med våra fina Svenska råvaror också. Det finns även ett miljötänk bakom mitt engagemang och ett hänsynstagande till djurens välbefinnande. Har arbetat som kock i drygt tjugo år och sett massproduktionens för och nackdelar och förstår att någon fått lida för det billiga kilopriset på köttet. Vill själv inte bidra till det längre och har valt att leva nästintill helt utan animaliska livsmedel och sett att det går alldeles utmärkt trots att fd kollegor mm. förutspådde mig en för tidig död i diverse bristsjukdomar. Fast jag måste säga att jag har aldrig mått bättre! Förutom matlagning så ägnar jag mig mycket gärna åt att promenera med min hund och tar gärna en ridtur på min islänning Lèttir. Det händer att jag även stickar en tröja både till mig själv och min lilla hund Rasmus.

RSS 2.0