Dhal, indisk linsgryta med långpannebröd
Dhal måste vara ett av det billigaste maträtterna som finns! Nyttig och mättande är den också och blir bara godare om den får stå i kylen till dagen efter. Dhal äts traditionellt med Naan bröd, men nu hade jag inte grejer hemma till det så det fick faktiskt bli ett Libanesiskt bröd istället. Recepten är lite omgjorda efter vad jag råkade ha i skafferiet för dagen.
Dhal: (receptet hämtat från ICA)
1lök
2morötter
2vitlöksklyftor
2msk rapsolja
1msk riven ingefära
2tsk koriander
2tsk spiskummin eller 1/2 tsk mald kummin
1/2 tsk kanel
4dl röda linser
400g krossade tomater
1 burk kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
2dl vatten
lime
(jag tog även ca 1tsk Graram masala och använde hela korianderfrön och hel spiskummin)
Fräs kryddorna i oljan och tillsätt dom finhackade grönsakerna. Bryn ett tag och spä ev med vatten.Häll i de sköljda linserna, krossade tomaterna och kokosmjölken och låt grytan puttra på svag värme med omrörning lite då och då i ca 25 minuter tills grytan har fått en tjock konsistens och linserna är mjuka. Smaka av under tiden med eventuellt mera kryddor salt och lime.
Libanesiskt kumminbröd i långpanna:
3dl vatten
1msk olja
25g jäst
1 1/2 tsk salt
vetemjöl till en lagom rätt ej för fast deg. (ca 6 dl)
kummin att strö på
Låt degen jäsa i 30 minuter. Pensla en plåt med olja (lite salt utströdd på oljan är gott).
Platta ut degen på plåten till en tunn kaka.
strö på kummin och ta lite olja på händerna klappa in kumminfröna i brödet så att dom inte lossnar när brödet är klart.
Grädda i 225 grader tills brödet har fått färg.
Dhal: (receptet hämtat från ICA)
1lök
2morötter
2vitlöksklyftor
2msk rapsolja
1msk riven ingefära
2tsk koriander
2tsk spiskummin eller 1/2 tsk mald kummin
1/2 tsk kanel
4dl röda linser
400g krossade tomater
1 burk kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
2dl vatten
lime
(jag tog även ca 1tsk Graram masala och använde hela korianderfrön och hel spiskummin)
Fräs kryddorna i oljan och tillsätt dom finhackade grönsakerna. Bryn ett tag och spä ev med vatten.Häll i de sköljda linserna, krossade tomaterna och kokosmjölken och låt grytan puttra på svag värme med omrörning lite då och då i ca 25 minuter tills grytan har fått en tjock konsistens och linserna är mjuka. Smaka av under tiden med eventuellt mera kryddor salt och lime.
Libanesiskt kumminbröd i långpanna:
3dl vatten
1msk olja
25g jäst
1 1/2 tsk salt
vetemjöl till en lagom rätt ej för fast deg. (ca 6 dl)
kummin att strö på
Låt degen jäsa i 30 minuter. Pensla en plåt med olja (lite salt utströdd på oljan är gott).
Platta ut degen på plåten till en tunn kaka.
strö på kummin och ta lite olja på händerna klappa in kumminfröna i brödet så att dom inte lossnar när brödet är klart.
Grädda i 225 grader tills brödet har fått färg.

Kommentarer
AnneSofie
Mums, låter gott! Ska prova nån dag!
Trackback