Enkel moussaka med potatis och aubergine
Moussaka likt lasagne är rätter som tar tid att laga och blir därför inte av att man lagar dom så ofta trots att de är bland det godaste som finns. Gjorde igår en något förenklad variant av moussakan som blev riktigt god och kalorisnål, dessutom så blev den inte så blöt som den brukar bli med bersamelsås. Kommer inte ihåg dom exakta mängderna av allt men det blev en rejäl sats som räcker idag med.
ca 750g potatis
2 aubergine
3 gula lökar
1 tetra krossade tomater
1 tetra havregrädde
1 påse quornfärs
1/2 frp italienska frysta örter
2 msk brynt lökfond
2 tsk socker
(200g riven ost eller lite god smältbar vego-ost)
Skala och skiva potatisen och koka den nästan färdig.
Skiva auberginerna. (behöver inte saltas för att vätska ur dom. Vätskan behövs i gratängen)
Stek färsen tillsammans med löken, kryddorna och fonden. Smaka av med socker och ev buljong och peppar.
Varva potatis och aubergine i en form, täck över med färssåsen och lägg på resten av potatis och auberginen.
Häll över de krossade tomaterna och krydda på med ev mera salt och oregano.
Häll till sist havregrädden över gratängen och strö på ev ost.
Grädda i ugn tills potatisen känns mjuk och gratängen har fått fin färg.
ca 750g potatis
2 aubergine
3 gula lökar
1 tetra krossade tomater
1 tetra havregrädde
1 påse quornfärs
1/2 frp italienska frysta örter
2 msk brynt lökfond
2 tsk socker
(200g riven ost eller lite god smältbar vego-ost)
Skala och skiva potatisen och koka den nästan färdig.
Skiva auberginerna. (behöver inte saltas för att vätska ur dom. Vätskan behövs i gratängen)
Stek färsen tillsammans med löken, kryddorna och fonden. Smaka av med socker och ev buljong och peppar.
Varva potatis och aubergine i en form, täck över med färssåsen och lägg på resten av potatis och auberginen.
Häll över de krossade tomaterna och krydda på med ev mera salt och oregano.
Häll till sist havregrädden över gratängen och strö på ev ost.
Grädda i ugn tills potatisen känns mjuk och gratängen har fått fin färg.
Snabb torsdagssoppa tom khaa gai med quornfile
Någonting som är förfärligt svårt att få till, är rätt balans av kryddor i thaisoppor utan att något tar över. Idag tycker jag att jag lyckades utmärkt med det och efter en två timmars skogspromenad i vårsolen smakade det sagolikt med en lite stark soppa tillsammans med ett bröd som jag bakade igår med Kronjästs nya flytande surdegskultur. Brödet jäste bra och blev underbart mjukt och fick rätt surdegs smak (recept finns på burken), så jag rekommenderar att prova den. Soppan är verkligen snabbmat och tar inte många minuter att laga till eftersom det är mest bladgrönsaker och quorn behöver egentligen bara värmas upp.
När det gäller soppan så utgick jag från ett recept på nätet men lade till lite mer grönsaker eftersom jag var och handlade fem kassar grönt igår och behöver göra mig av med lite. Köpte bland annat kålrabbi som är en krispig, saftig och mild rotsak och användbar till mycket.
Det är inte nödvändigt att använda alla de grönsaker som jag har i receptet, utan plocka ut det man råkar ha hemma. Limeblad kan ersättas med lite pressad citron eller lime och det går bra med torkad ingefära iställer för för färsk. Koriander finns att köpa antingen som torkad, krossad på burk eller färsk.
Skulle tro att soppan i receptet räcker till 4-5 personer.
1msk torkad koriander (blad)
1tumstor bit av färsk ingefära
1tsk grön eller röd curry
några lime blad
1msk farinsocker
1citrongräs
1paprika
1pak soi salladshuvud
2stjälkar salladslök
1/2kålrabbi
1/2frp sugar snaps
1burk kokosmjölk
grönsaksbuljong efter smak
4-5 champinjoner
4quornfileer
Hacka ingefära fint och krossa och skiva den tjocka delen på citrongräset.
Dela sugar snaps i två delar, skiva paprika och sallads lök tunnt.
Strimla kålrabbin i tunna strimlor och skär pak soi salladen i lite grövre strimlor.
Dela quornfileerna på längden och strimla även dom fint.
Skär champinjoner i skivor.
Hetta upp olja och fräs limeblad, ingefära, citrongräs, buljong, curry och farinsocker, quornfile strimlorna och tillsätt en liten svätt vatten. Låt koka upp.
Lägg grönsakerna i följande ordning:
kålrabbi
paprika
sugar snaps
salladslök
pak soi
Grönsakerna behöver i stort sett bara ett uppkok för att behålla sin spänst och ha lite krispighet kvar.
Smaka av med ev mer buljong och kryddor.
Lägg i skivade champinjoner vid servering.

När det gäller soppan så utgick jag från ett recept på nätet men lade till lite mer grönsaker eftersom jag var och handlade fem kassar grönt igår och behöver göra mig av med lite. Köpte bland annat kålrabbi som är en krispig, saftig och mild rotsak och användbar till mycket.
Det är inte nödvändigt att använda alla de grönsaker som jag har i receptet, utan plocka ut det man råkar ha hemma. Limeblad kan ersättas med lite pressad citron eller lime och det går bra med torkad ingefära iställer för för färsk. Koriander finns att köpa antingen som torkad, krossad på burk eller färsk.
Skulle tro att soppan i receptet räcker till 4-5 personer.
1msk torkad koriander (blad)
1tumstor bit av färsk ingefära
1tsk grön eller röd curry
några lime blad
1msk farinsocker
1citrongräs
1paprika
1pak soi salladshuvud
2stjälkar salladslök
1/2kålrabbi
1/2frp sugar snaps
1burk kokosmjölk
grönsaksbuljong efter smak
4-5 champinjoner
4quornfileer
Hacka ingefära fint och krossa och skiva den tjocka delen på citrongräset.
Dela sugar snaps i två delar, skiva paprika och sallads lök tunnt.
Strimla kålrabbin i tunna strimlor och skär pak soi salladen i lite grövre strimlor.
Dela quornfileerna på längden och strimla även dom fint.
Skär champinjoner i skivor.
Hetta upp olja och fräs limeblad, ingefära, citrongräs, buljong, curry och farinsocker, quornfile strimlorna och tillsätt en liten svätt vatten. Låt koka upp.
Lägg grönsakerna i följande ordning:
kålrabbi
paprika
sugar snaps
salladslök
pak soi
Grönsakerna behöver i stort sett bara ett uppkok för att behålla sin spänst och ha lite krispighet kvar.
Smaka av med ev mer buljong och kryddor.
Lägg i skivade champinjoner vid servering.

Gulasch med bönor och blåbärsbröd
Det är vad som serveras idag till middag hemma hos oss. Gulaschen fick en lite orientalisk stuk och istället för färs blev det olika bönor från frysen. Inspirationen till blåbärsbrödet fick jag under ett samtal med en annan "hästmamma" på hoppträningen igår. Blåbären gör brödet extra smakrikt, saftigt och gott.
Ungefärliga proportioner till 4p:
1 liten kålrot
1 morot
en kvarts rotselleri
1 palsternacka
2 gula lökar
4 potatisar
1/2 röd paprika
1 buljongtärning
2 msk tomatpure
1 burk blandade bönor eller 1/2 frp fryst soyafärs
Kryddor: Hel spiskummin och korianderfrön som mortlas tillsammas, gul curry, paprikapulver, malen rödpeppar, salt
Tärna grönsakerna och bryn dom lite i olja och kryddorna. Börja med morot och kålrot som har den längsta tillagningstiden.
Tillsätt resten av grönsakerna, tomatpuren, buljongen och efter en stund späd på med vatten så att det täcker och låt koka tills grönsakerna är lagom mjuka.
Häll i bönorna och låt koka upp.
Smaka av.
Blåbärsbröd:
Blir 2 st
3 dl valfri mjölk
50 g jäst
50g mjölkfritt margarin
1 msk honung
1 msk salt
3dl frysta blåbär
vetemjöl till en lagom fast deg
Jäs till dubbel storlek, baka ut till runda bröd och låt jäsa en stund igen.
Grädda i 200gr.

Ungefärliga proportioner till 4p:
1 liten kålrot
1 morot
en kvarts rotselleri
1 palsternacka
2 gula lökar
4 potatisar
1/2 röd paprika
1 buljongtärning
2 msk tomatpure
1 burk blandade bönor eller 1/2 frp fryst soyafärs
Kryddor: Hel spiskummin och korianderfrön som mortlas tillsammas, gul curry, paprikapulver, malen rödpeppar, salt
Tärna grönsakerna och bryn dom lite i olja och kryddorna. Börja med morot och kålrot som har den längsta tillagningstiden.
Tillsätt resten av grönsakerna, tomatpuren, buljongen och efter en stund späd på med vatten så att det täcker och låt koka tills grönsakerna är lagom mjuka.
Häll i bönorna och låt koka upp.
Smaka av.
Blåbärsbröd:
Blir 2 st
3 dl valfri mjölk
50 g jäst
50g mjölkfritt margarin
1 msk honung
1 msk salt
3dl frysta blåbär
vetemjöl till en lagom fast deg
Jäs till dubbel storlek, baka ut till runda bröd och låt jäsa en stund igen.
Grädda i 200gr.

Hermanssons vegolåda
Hermanssons låda var en av matgästernas favorit rätter på en lunchrestaurang som jag jobbade på. En enkel men ack så god potatisgratäng med köttfärssås och mycket ost. En hermansson ska man göra i stor mängd eftersom den blir bara godare av att stå till dagen efter.
Den här varianten är dock nästan vegansk eftersom jag har använt vanlig ost i den istället för den icke alltid så goda soyaosten som dessutom inte smälter. Mängderna i receptet är bara ungefärliga och beroende på hur stor form man använder men ska nog räcka till 10 portioner. Ett tipps är att göra den här rätten till en "kylskåpsrensar rätt" och passa på att slänga ner lite överblivna grönsaker och extra lök i färssåsen och att ta vara på gamla ostkanter man har i kylen. Den riktiga hermanssonen är en riktig kaloribomb med både grädde och stora mängder ost ligger på nästan 700 kcal / 50g fett per portion, men jag har gjort den mycket magrare.
250 g gul lök
750 g soya eller quornfärs
500 g krossade tomater
1/2 dl tomatpure
1,5 kg potatis
5 dl soya eller havregrädde + lika mycket vatten
ost att riva över i önskad mängd
salt, svartpeppar, oregano och lite grönsaksgbuljong.
Fräs kryddor, lök, ev andra grönsaker och färsen i olja.
Häll i krossade tomater, tomatpure och låt koka en stund.
skala och skiva potatisen.
Koka upp grädden och vattnet och red av med antingen vetemjöl eller majzena.
Salta och peppra lite.
Varva potatis och färssås i en ungsfast form och häll på osten och såsen.
Stek i ugnen tiss potatisen är mjuk i ca 175 gr.
Späd ev med lite mer grädde om gratängen verkar torr.
häll i de krossade tomaterna
Den här varianten är dock nästan vegansk eftersom jag har använt vanlig ost i den istället för den icke alltid så goda soyaosten som dessutom inte smälter. Mängderna i receptet är bara ungefärliga och beroende på hur stor form man använder men ska nog räcka till 10 portioner. Ett tipps är att göra den här rätten till en "kylskåpsrensar rätt" och passa på att slänga ner lite överblivna grönsaker och extra lök i färssåsen och att ta vara på gamla ostkanter man har i kylen. Den riktiga hermanssonen är en riktig kaloribomb med både grädde och stora mängder ost ligger på nästan 700 kcal / 50g fett per portion, men jag har gjort den mycket magrare.
250 g gul lök
750 g soya eller quornfärs
500 g krossade tomater
1/2 dl tomatpure
1,5 kg potatis
5 dl soya eller havregrädde + lika mycket vatten
ost att riva över i önskad mängd
salt, svartpeppar, oregano och lite grönsaksgbuljong.
Fräs kryddor, lök, ev andra grönsaker och färsen i olja.
Häll i krossade tomater, tomatpure och låt koka en stund.
skala och skiva potatisen.
Koka upp grädden och vattnet och red av med antingen vetemjöl eller majzena.
Salta och peppra lite.
Varva potatis och färssås i en ungsfast form och häll på osten och såsen.
Stek i ugnen tiss potatisen är mjuk i ca 175 gr.
Späd ev med lite mer grädde om gratängen verkar torr.
häll i de krossade tomaterna