Snabb torsdagssoppa tom khaa gai med quornfile
Någonting som är förfärligt svårt att få till, är rätt balans av kryddor i thaisoppor utan att något tar över. Idag tycker jag att jag lyckades utmärkt med det och efter en två timmars skogspromenad i vårsolen smakade det sagolikt med en lite stark soppa tillsammans med ett bröd som jag bakade igår med Kronjästs nya flytande surdegskultur. Brödet jäste bra och blev underbart mjukt och fick rätt surdegs smak (recept finns på burken), så jag rekommenderar att prova den. Soppan är verkligen snabbmat och tar inte många minuter att laga till eftersom det är mest bladgrönsaker och quorn behöver egentligen bara värmas upp.
När det gäller soppan så utgick jag från ett recept på nätet men lade till lite mer grönsaker eftersom jag var och handlade fem kassar grönt igår och behöver göra mig av med lite. Köpte bland annat kålrabbi som är en krispig, saftig och mild rotsak och användbar till mycket.
Det är inte nödvändigt att använda alla de grönsaker som jag har i receptet, utan plocka ut det man råkar ha hemma. Limeblad kan ersättas med lite pressad citron eller lime och det går bra med torkad ingefära iställer för för färsk. Koriander finns att köpa antingen som torkad, krossad på burk eller färsk.
Skulle tro att soppan i receptet räcker till 4-5 personer.
1msk torkad koriander (blad)
1tumstor bit av färsk ingefära
1tsk grön eller röd curry
några lime blad
1msk farinsocker
1citrongräs
1paprika
1pak soi salladshuvud
2stjälkar salladslök
1/2kålrabbi
1/2frp sugar snaps
1burk kokosmjölk
grönsaksbuljong efter smak
4-5 champinjoner
4quornfileer
Hacka ingefära fint och krossa och skiva den tjocka delen på citrongräset.
Dela sugar snaps i två delar, skiva paprika och sallads lök tunnt.
Strimla kålrabbin i tunna strimlor och skär pak soi salladen i lite grövre strimlor.
Dela quornfileerna på längden och strimla även dom fint.
Skär champinjoner i skivor.
Hetta upp olja och fräs limeblad, ingefära, citrongräs, buljong, curry och farinsocker, quornfile strimlorna och tillsätt en liten svätt vatten. Låt koka upp.
Lägg grönsakerna i följande ordning:
kålrabbi
paprika
sugar snaps
salladslök
pak soi
Grönsakerna behöver i stort sett bara ett uppkok för att behålla sin spänst och ha lite krispighet kvar.
Smaka av med ev mer buljong och kryddor.
Lägg i skivade champinjoner vid servering.

När det gäller soppan så utgick jag från ett recept på nätet men lade till lite mer grönsaker eftersom jag var och handlade fem kassar grönt igår och behöver göra mig av med lite. Köpte bland annat kålrabbi som är en krispig, saftig och mild rotsak och användbar till mycket.
Det är inte nödvändigt att använda alla de grönsaker som jag har i receptet, utan plocka ut det man råkar ha hemma. Limeblad kan ersättas med lite pressad citron eller lime och det går bra med torkad ingefära iställer för för färsk. Koriander finns att köpa antingen som torkad, krossad på burk eller färsk.
Skulle tro att soppan i receptet räcker till 4-5 personer.
1msk torkad koriander (blad)
1tumstor bit av färsk ingefära
1tsk grön eller röd curry
några lime blad
1msk farinsocker
1citrongräs
1paprika
1pak soi salladshuvud
2stjälkar salladslök
1/2kålrabbi
1/2frp sugar snaps
1burk kokosmjölk
grönsaksbuljong efter smak
4-5 champinjoner
4quornfileer
Hacka ingefära fint och krossa och skiva den tjocka delen på citrongräset.
Dela sugar snaps i två delar, skiva paprika och sallads lök tunnt.
Strimla kålrabbin i tunna strimlor och skär pak soi salladen i lite grövre strimlor.
Dela quornfileerna på längden och strimla även dom fint.
Skär champinjoner i skivor.
Hetta upp olja och fräs limeblad, ingefära, citrongräs, buljong, curry och farinsocker, quornfile strimlorna och tillsätt en liten svätt vatten. Låt koka upp.
Lägg grönsakerna i följande ordning:
kålrabbi
paprika
sugar snaps
salladslök
pak soi
Grönsakerna behöver i stort sett bara ett uppkok för att behålla sin spänst och ha lite krispighet kvar.
Smaka av med ev mer buljong och kryddor.
Lägg i skivade champinjoner vid servering.


Kommentarer
AnneSofie
Ska testas, fast utan champinjoner och med soja istället för quorn, mums!
Trackback