Snabb torsdagssoppa tom khaa gai med quornfile

Någonting som är förfärligt svårt att få till, är rätt balans av kryddor i thaisoppor utan att något tar över. Idag tycker jag att jag lyckades utmärkt med det och efter en två timmars skogspromenad i vårsolen smakade det sagolikt med en lite stark soppa tillsammans med ett bröd som jag bakade igår med Kronjästs nya flytande surdegskultur. Brödet jäste bra och blev underbart mjukt och fick rätt surdegs smak (recept finns på burken), så jag rekommenderar att prova den. Soppan är verkligen snabbmat och tar inte många minuter att laga till eftersom det är mest bladgrönsaker och quorn behöver egentligen bara värmas upp.
När det gäller soppan så utgick jag från ett recept på nätet men lade till lite mer grönsaker eftersom jag var och handlade fem kassar grönt igår och behöver göra mig av med lite. Köpte bland annat kålrabbi som är en krispig, saftig och mild rotsak och användbar till mycket.
Det är inte nödvändigt att använda alla de grönsaker som jag har i receptet, utan plocka ut det man råkar ha hemma. Limeblad kan ersättas med lite pressad citron eller lime och det går bra med torkad ingefära iställer för för färsk. Koriander finns att köpa antingen som torkad, krossad på burk eller färsk.
Skulle tro att soppan i receptet räcker till 4-5 personer.

1msk torkad koriander (blad)
1tumstor bit av färsk ingefära
1tsk grön eller röd curry
några lime blad
1msk farinsocker
1citrongräs
1paprika
1pak soi salladshuvud
2stjälkar salladslök
1/2kålrabbi
1/2frp sugar snaps
1burk kokosmjölk
grönsaksbuljong efter smak
4-5 champinjoner
4quornfileer


Hacka ingefära fint och krossa och skiva den tjocka delen på citrongräset.
Dela sugar snaps i två delar, skiva paprika och sallads lök tunnt.
Strimla kålrabbin i tunna strimlor och skär pak soi salladen i lite grövre strimlor.
Dela quornfileerna på längden och strimla även dom fint.
Skär champinjoner i skivor.
Hetta upp olja och fräs limeblad, ingefära, citrongräs, buljong, curry och farinsocker, quornfile strimlorna och tillsätt en liten svätt vatten. Låt koka upp.
Lägg grönsakerna i följande ordning:
kålrabbi
paprika
sugar snaps
salladslök
pak soi
Grönsakerna behöver i stort sett bara ett uppkok för att behålla sin spänst och ha lite krispighet kvar.
Smaka av med ev mer buljong och kryddor.
Lägg i skivade champinjoner vid servering.







Kommentarer
AnneSofie

Ska testas, fast utan champinjoner och med soja istället för quorn, mums!

2012-03-18 @ 07:44:37


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Vegovänner

. Veganmaten kom in i bilden för drygt ett år sen egentligen som ett test som skulle vara i två veckor. Men jag håller fortfarande på och kan inte tänka mig att sluta med det. Har alltid varit road av både vegetariskt och av kost och hälsorelaterade frågor. Är vad man skulle kunna kalla för en hälsovegan men har inga invändningar till andras livsmedelsval. Tanken med bloggen är att dela med mig av mina experiment i köket och att få fler att våga prova veganmaten, samt att visa att veganmat är som vilken annan mat som helst fast utan animaliska produkter. Utgår från råvaror som är rätt vanliga och lätta att hitta och billiga. Personligen så försöker jag att handla så mycket ekologiska produkter som möjligt, men tycker att det går alldeles utmärkt med våra fina Svenska råvaror också. Det finns även ett miljötänk bakom mitt engagemang och ett hänsynstagande till djurens välbefinnande. Har arbetat som kock i drygt tjugo år och sett massproduktionens för och nackdelar och förstår att någon fått lida för det billiga kilopriset på köttet. Vill själv inte bidra till det längre och har valt att leva nästintill helt utan animaliska livsmedel och sett att det går alldeles utmärkt trots att fd kollegor mm. förutspådde mig en för tidig död i diverse bristsjukdomar. Fast jag måste säga att jag har aldrig mått bättre! Förutom matlagning så ägnar jag mig mycket gärna åt att promenera med min hund och tar gärna en ridtur på min islänning Lèttir. Det händer att jag även stickar en tröja både till mig själv och min lilla hund Rasmus.

RSS 2.0