Hermanssons vegolåda
Hermanssons låda var en av matgästernas favorit rätter på en lunchrestaurang som jag jobbade på. En enkel men ack så god potatisgratäng med köttfärssås och mycket ost. En hermansson ska man göra i stor mängd eftersom den blir bara godare av att stå till dagen efter.
Den här varianten är dock nästan vegansk eftersom jag har använt vanlig ost i den istället för den icke alltid så goda soyaosten som dessutom inte smälter. Mängderna i receptet är bara ungefärliga och beroende på hur stor form man använder men ska nog räcka till 10 portioner. Ett tipps är att göra den här rätten till en "kylskåpsrensar rätt" och passa på att slänga ner lite överblivna grönsaker och extra lök i färssåsen och att ta vara på gamla ostkanter man har i kylen. Den riktiga hermanssonen är en riktig kaloribomb med både grädde och stora mängder ost ligger på nästan 700 kcal / 50g fett per portion, men jag har gjort den mycket magrare.
250 g gul lök
750 g soya eller quornfärs
500 g krossade tomater
1/2 dl tomatpure
1,5 kg potatis
5 dl soya eller havregrädde + lika mycket vatten
ost att riva över i önskad mängd
salt, svartpeppar, oregano och lite grönsaksgbuljong.
Fräs kryddor, lök, ev andra grönsaker och färsen i olja.
Häll i krossade tomater, tomatpure och låt koka en stund.
skala och skiva potatisen.
Koka upp grädden och vattnet och red av med antingen vetemjöl eller majzena.
Salta och peppra lite.
Varva potatis och färssås i en ungsfast form och häll på osten och såsen.
Stek i ugnen tiss potatisen är mjuk i ca 175 gr.
Späd ev med lite mer grädde om gratängen verkar torr.
häll i de krossade tomaterna
Den här varianten är dock nästan vegansk eftersom jag har använt vanlig ost i den istället för den icke alltid så goda soyaosten som dessutom inte smälter. Mängderna i receptet är bara ungefärliga och beroende på hur stor form man använder men ska nog räcka till 10 portioner. Ett tipps är att göra den här rätten till en "kylskåpsrensar rätt" och passa på att slänga ner lite överblivna grönsaker och extra lök i färssåsen och att ta vara på gamla ostkanter man har i kylen. Den riktiga hermanssonen är en riktig kaloribomb med både grädde och stora mängder ost ligger på nästan 700 kcal / 50g fett per portion, men jag har gjort den mycket magrare.
250 g gul lök
750 g soya eller quornfärs
500 g krossade tomater
1/2 dl tomatpure
1,5 kg potatis
5 dl soya eller havregrädde + lika mycket vatten
ost att riva över i önskad mängd
salt, svartpeppar, oregano och lite grönsaksgbuljong.
Fräs kryddor, lök, ev andra grönsaker och färsen i olja.
Häll i krossade tomater, tomatpure och låt koka en stund.
skala och skiva potatisen.
Koka upp grädden och vattnet och red av med antingen vetemjöl eller majzena.
Salta och peppra lite.
Varva potatis och färssås i en ungsfast form och häll på osten och såsen.
Stek i ugnen tiss potatisen är mjuk i ca 175 gr.
Späd ev med lite mer grädde om gratängen verkar torr.
häll i de krossade tomaterna

Kommentarer
Trackback