Hermanssons vegolåda

Hermanssons låda var en av matgästernas favorit rätter på en lunchrestaurang som jag jobbade på. En enkel men ack så god potatisgratäng med köttfärssås och mycket ost. En hermansson ska man göra i stor mängd eftersom den blir bara godare av att stå till dagen efter.
Den här varianten är dock nästan vegansk eftersom jag har använt vanlig ost i den istället för den icke alltid så goda soyaosten som dessutom inte smälter. Mängderna i receptet är bara ungefärliga och beroende på hur stor form man använder men ska nog räcka till 10 portioner. Ett tipps är att göra den här rätten till en "kylskåpsrensar rätt" och passa på att slänga ner lite överblivna grönsaker och extra lök i färssåsen och att ta vara på gamla ostkanter man har i kylen. Den riktiga hermanssonen är en riktig kaloribomb med både grädde och stora mängder ost ligger på nästan 700 kcal / 50g fett per portion, men jag har gjort den mycket magrare.

250 g gul lök
750 g soya eller quornfärs
500 g krossade tomater
1/2 dl tomatpure
1,5 kg potatis
5 dl soya eller havregrädde + lika mycket vatten
ost att riva över i önskad mängd
salt, svartpeppar, oregano och lite grönsaksgbuljong.

Fräs kryddor, lök, ev andra grönsaker och färsen i olja.
Häll i krossade tomater, tomatpure och låt koka en stund.
skala och skiva potatisen.
Koka upp grädden och vattnet och red av med antingen vetemjöl eller majzena.
Salta och peppra lite.
Varva potatis och färssås i en ungsfast form och häll på osten och såsen.
Stek i ugnen tiss potatisen är mjuk i ca 175 gr.
Späd ev med lite mer grädde om gratängen verkar torr.
häll i de krossade tomaterna


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Vegovänner

. Veganmaten kom in i bilden för drygt ett år sen egentligen som ett test som skulle vara i två veckor. Men jag håller fortfarande på och kan inte tänka mig att sluta med det. Har alltid varit road av både vegetariskt och av kost och hälsorelaterade frågor. Är vad man skulle kunna kalla för en hälsovegan men har inga invändningar till andras livsmedelsval. Tanken med bloggen är att dela med mig av mina experiment i köket och att få fler att våga prova veganmaten, samt att visa att veganmat är som vilken annan mat som helst fast utan animaliska produkter. Utgår från råvaror som är rätt vanliga och lätta att hitta och billiga. Personligen så försöker jag att handla så mycket ekologiska produkter som möjligt, men tycker att det går alldeles utmärkt med våra fina Svenska råvaror också. Det finns även ett miljötänk bakom mitt engagemang och ett hänsynstagande till djurens välbefinnande. Har arbetat som kock i drygt tjugo år och sett massproduktionens för och nackdelar och förstår att någon fått lida för det billiga kilopriset på köttet. Vill själv inte bidra till det längre och har valt att leva nästintill helt utan animaliska livsmedel och sett att det går alldeles utmärkt trots att fd kollegor mm. förutspådde mig en för tidig död i diverse bristsjukdomar. Fast jag måste säga att jag har aldrig mått bättre! Förutom matlagning så ägnar jag mig mycket gärna åt att promenera med min hund och tar gärna en ridtur på min islänning Lèttir. Det händer att jag även stickar en tröja både till mig själv och min lilla hund Rasmus.

RSS 2.0