Enkel moussaka med potatis och aubergine

Moussaka likt lasagne är rätter som tar tid att laga och blir därför inte av att man lagar dom så ofta trots att de är bland det godaste som finns. Gjorde igår en något förenklad variant av moussakan som blev riktigt god och kalorisnål, dessutom så blev den inte så blöt som den brukar bli med bersamelsås.  Kommer inte ihåg dom exakta mängderna av allt men det blev en rejäl sats som räcker idag med.


ca 750g potatis
2 aubergine
3 gula lökar
1 tetra krossade tomater
1 tetra havregrädde
1 påse quornfärs
1/2 frp italienska frysta örter
2 msk brynt lökfond
2 tsk socker
(200g riven ost eller lite god smältbar vego-ost)


Skala och skiva potatisen och koka den nästan färdig.
Skiva auberginerna. (behöver inte saltas för att vätska ur dom. Vätskan behövs i gratängen)
Stek färsen tillsammans med löken, kryddorna och fonden. Smaka av med socker och ev buljong och peppar.
Varva potatis och aubergine i en form, täck över med färssåsen och lägg på resten av potatis och auberginen.
Häll över de krossade tomaterna och krydda på med ev mera salt och oregano.
Häll till sist havregrädden över gratängen och strö på ev ost.
Grädda i ugn tills potatisen känns mjuk och gratängen har fått fin färg.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Vegovänner

. Veganmaten kom in i bilden för drygt ett år sen egentligen som ett test som skulle vara i två veckor. Men jag håller fortfarande på och kan inte tänka mig att sluta med det. Har alltid varit road av både vegetariskt och av kost och hälsorelaterade frågor. Är vad man skulle kunna kalla för en hälsovegan men har inga invändningar till andras livsmedelsval. Tanken med bloggen är att dela med mig av mina experiment i köket och att få fler att våga prova veganmaten, samt att visa att veganmat är som vilken annan mat som helst fast utan animaliska produkter. Utgår från råvaror som är rätt vanliga och lätta att hitta och billiga. Personligen så försöker jag att handla så mycket ekologiska produkter som möjligt, men tycker att det går alldeles utmärkt med våra fina Svenska råvaror också. Det finns även ett miljötänk bakom mitt engagemang och ett hänsynstagande till djurens välbefinnande. Har arbetat som kock i drygt tjugo år och sett massproduktionens för och nackdelar och förstår att någon fått lida för det billiga kilopriset på köttet. Vill själv inte bidra till det längre och har valt att leva nästintill helt utan animaliska livsmedel och sett att det går alldeles utmärkt trots att fd kollegor mm. förutspådde mig en för tidig död i diverse bristsjukdomar. Fast jag måste säga att jag har aldrig mått bättre! Förutom matlagning så ägnar jag mig mycket gärna åt att promenera med min hund och tar gärna en ridtur på min islänning Lèttir. Det händer att jag även stickar en tröja både till mig själv och min lilla hund Rasmus.

RSS 2.0