Gulasch med bönor och blåbärsbröd

Det är vad som serveras idag till middag hemma hos oss. Gulaschen fick en lite orientalisk stuk och istället för färs blev det olika bönor från frysen. Inspirationen till blåbärsbrödet fick jag under ett samtal med en annan "hästmamma" på hoppträningen igår. Blåbären gör brödet extra smakrikt, saftigt och gott.


Ungefärliga proportioner till 4p:
1 liten kålrot
1 morot
en kvarts rotselleri
1 palsternacka
2 gula lökar
4 potatisar
1/2 röd paprika
1 buljongtärning
2 msk tomatpure
1 burk blandade bönor eller 1/2 frp fryst soyafärs
Kryddor: Hel spiskummin och korianderfrön som mortlas tillsammas, gul curry, paprikapulver, malen rödpeppar, salt

Tärna grönsakerna och bryn dom lite i olja och kryddorna. Börja med morot och kålrot som har den längsta tillagningstiden.
Tillsätt resten av grönsakerna, tomatpuren, buljongen och efter en stund späd på med vatten så att det täcker och låt koka tills grönsakerna är lagom mjuka.
Häll i bönorna och låt koka upp.
Smaka av.


Blåbärsbröd:
Blir 2 st

3 dl valfri mjölk
50 g jäst
50g mjölkfritt margarin
1 msk honung
1 msk salt
3dl frysta blåbär
vetemjöl till en lagom fast deg

Jäs till dubbel storlek, baka ut till runda bröd och låt jäsa en stund igen.
Grädda i 200gr.







Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Vegovänner

. Veganmaten kom in i bilden för drygt ett år sen egentligen som ett test som skulle vara i två veckor. Men jag håller fortfarande på och kan inte tänka mig att sluta med det. Har alltid varit road av både vegetariskt och av kost och hälsorelaterade frågor. Är vad man skulle kunna kalla för en hälsovegan men har inga invändningar till andras livsmedelsval. Tanken med bloggen är att dela med mig av mina experiment i köket och att få fler att våga prova veganmaten, samt att visa att veganmat är som vilken annan mat som helst fast utan animaliska produkter. Utgår från råvaror som är rätt vanliga och lätta att hitta och billiga. Personligen så försöker jag att handla så mycket ekologiska produkter som möjligt, men tycker att det går alldeles utmärkt med våra fina Svenska råvaror också. Det finns även ett miljötänk bakom mitt engagemang och ett hänsynstagande till djurens välbefinnande. Har arbetat som kock i drygt tjugo år och sett massproduktionens för och nackdelar och förstår att någon fått lida för det billiga kilopriset på köttet. Vill själv inte bidra till det längre och har valt att leva nästintill helt utan animaliska livsmedel och sett att det går alldeles utmärkt trots att fd kollegor mm. förutspådde mig en för tidig död i diverse bristsjukdomar. Fast jag måste säga att jag har aldrig mått bättre! Förutom matlagning så ägnar jag mig mycket gärna åt att promenera med min hund och tar gärna en ridtur på min islänning Lèttir. Det händer att jag även stickar en tröja både till mig själv och min lilla hund Rasmus.

RSS 2.0