Gulasch med bönor och blåbärsbröd
Det är vad som serveras idag till middag hemma hos oss. Gulaschen fick en lite orientalisk stuk och istället för färs blev det olika bönor från frysen. Inspirationen till blåbärsbrödet fick jag under ett samtal med en annan "hästmamma" på hoppträningen igår. Blåbären gör brödet extra smakrikt, saftigt och gott.
Ungefärliga proportioner till 4p:
1 liten kålrot
1 morot
en kvarts rotselleri
1 palsternacka
2 gula lökar
4 potatisar
1/2 röd paprika
1 buljongtärning
2 msk tomatpure
1 burk blandade bönor eller 1/2 frp fryst soyafärs
Kryddor: Hel spiskummin och korianderfrön som mortlas tillsammas, gul curry, paprikapulver, malen rödpeppar, salt
Tärna grönsakerna och bryn dom lite i olja och kryddorna. Börja med morot och kålrot som har den längsta tillagningstiden.
Tillsätt resten av grönsakerna, tomatpuren, buljongen och efter en stund späd på med vatten så att det täcker och låt koka tills grönsakerna är lagom mjuka.
Häll i bönorna och låt koka upp.
Smaka av.
Blåbärsbröd:
Blir 2 st
3 dl valfri mjölk
50 g jäst
50g mjölkfritt margarin
1 msk honung
1 msk salt
3dl frysta blåbär
vetemjöl till en lagom fast deg
Jäs till dubbel storlek, baka ut till runda bröd och låt jäsa en stund igen.
Grädda i 200gr.

Ungefärliga proportioner till 4p:
1 liten kålrot
1 morot
en kvarts rotselleri
1 palsternacka
2 gula lökar
4 potatisar
1/2 röd paprika
1 buljongtärning
2 msk tomatpure
1 burk blandade bönor eller 1/2 frp fryst soyafärs
Kryddor: Hel spiskummin och korianderfrön som mortlas tillsammas, gul curry, paprikapulver, malen rödpeppar, salt
Tärna grönsakerna och bryn dom lite i olja och kryddorna. Börja med morot och kålrot som har den längsta tillagningstiden.
Tillsätt resten av grönsakerna, tomatpuren, buljongen och efter en stund späd på med vatten så att det täcker och låt koka tills grönsakerna är lagom mjuka.
Häll i bönorna och låt koka upp.
Smaka av.
Blåbärsbröd:
Blir 2 st
3 dl valfri mjölk
50 g jäst
50g mjölkfritt margarin
1 msk honung
1 msk salt
3dl frysta blåbär
vetemjöl till en lagom fast deg
Jäs till dubbel storlek, baka ut till runda bröd och låt jäsa en stund igen.
Grädda i 200gr.


Kommentarer
Trackback