Färssås och spagetti

En snabblagad klassiker som inte går att tröttna på i vegansk tappning. För helvegansk färsås använd soyafärsen från Hälsans Kök eller någon av de torkade soyafärserna på marknaden. Quornfärs innehåller tyvärr äggvita, men är för övrigt en bra och kalorisnål produkt. Denna rätten går att göra nästan helt ekologisk också genom att använda Icas ekologiska spagetti och pastasås med basilika.
Vill man piffa till pastan lite så är det extra gott att blanda lite fin olivolja med en gnutta salt, pressad vitlök och svartpeppar och röra ner i pastan när den är färdigkokt
Blir ca 6 normalportioner.

1 frp fryst soyafärs
1 tetra ekologisk färssås med basilika eller motsvarande produkt färdig pastasås.
3 gula lökar
ev ett par vitlöksklyftor
Extra smaksättning om så önskas: fryst basilika, oregano, vegbuljong tärning, svartpeppar.

1 pkt ekologisk spagetti

Fräs lök, kryddor och vitlök i olja.
tillsätt soyafärsen och en skvätt vatten och låt småkoka en stund.
Häll i pastasåsen och låt såsen koka ytterligare en liten stund.

Koka pastan enligt anvisning under tiden.

Kikärtscurry med potatis

Har aldrig förstått vad många menar när dom säger att "jag har inte råd att vara vegetarian", för billigare än så här kan det inte bli! Blir 4 rejäla portioner och är gott att äta med ett tunnt libanesiskt bröd till.


2 burkar kikärtor
1 tetra krossade tomater
2 gula lökar
4 potatisar
Kryddor: spiskummin, malen rödpeppar eller paprikapulver, garam masala, gurkmeja, vitlök, salt.

Skär potatisen i lagom stora bitar och koka den knappt mjuk.
Fräs lök och vitlök i olja tillsammans med kryddorna.
Häll i de krossade tomaterna, potisen och kikärtorna och låt puttra en stund.
Späd en med lite vatten och smaka av med ev mer kryddor.

Hemgjord vegofraishe

Ur vetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist. Allt soyabaserat är tyvärr inte gott och dit hör de flesta "ostarna" och även fraische produkter, med de blir stadigt bättre dock. Men den här är en höjdare och har inte den beska soyasmaken utan är lite sötaktig och skulle kunna passa även i desserter.

1 frp soyagrädde
4dl soyamjölk (gärna osötad)
saften av en halv citron

Koka upp grädden och mjölken och ta av från plattan
pressa över citronsaften och låt svalna lite.
Häll i kaffefilter och låt rinna av några timmar.
Blir uppskattningsvis ett par deciliter fraishe.

Vegansnickers, ett riktigt fördärv!

Det fick i alla fall mig att öka ett antal kilo. Har man tagit en bit så går det inte att låta bli att äta mer. Dessutom löjligt lätt att göra och blir mycket godis! Det är rätt gott att blanda i lite extra jordnötter i smeten. Garanterat fullspäckad med kalorier. Fast trösta er med att det är bra fettsyror i den. Jordnötsmör har ett oförtjänt dåligt rykte, men i rätt mängd är den faktiskt riktigt bra ur fettsyresynpunkt och sägs innehålla en hel del antioxidanter. Jag äter faktiskt en rostad bröd macka varje morgon med jordnötsmör och apelsinmarmelad. Receptet hittade jag på nätet för ca ett år sen.

Vegansnickers:
1 burk jordnötsmör med bitar
2dl ljus sirap
1dl socker
1dl kokos
1 l cornflakes
200g mjölkfri mörk choklad

Smält jordnötsmör, sirap, socker i en kastrull.
Blanda krossad cornflakes och kokos i en kastrull och häll på den smälta jordnötsmeten och rör om.
Bred ut smeten i en oljad lämplig form och bred över den smälta chokladen. Ställ i kyl tills den har stelnat. Skär i lagom bitar.

Festlig Fransk gryta med soyabiffar, plommon, äpple och valnötter.

Den här grytan i orinaltappning var en av dom absolut mest omtyckta rätterna på en lunchrestaurang jag jobbade på för många år sen. Den heter Fransk köttgryta med valnötter, men jag har veganiserat den. Och den är riktigt god och extra festlig även som vegansk. Egentligen gillar inte jag vin eller alkohol i mat, men den här grytan får en lite speciell brytning av vinet som uppvägs av det söta från äpplena och plommonen. Har utökat mängden lök, plommon och äpplen lite i mitt recept. Brynt lökfond är något som jag absolut inte kan klara mig utan. Det är en helt suverän smaksättare i vegohusman. Tyvärr så tror jag att den kommer att utgå från Knorr`s sortiment.
Jag är dessutom av den uppfattningen att ingen måltid är komplett utan ett gott bröd till så det blev ett bondbröd också. Har tyvärr ingen bild att lägga in idag.

Grytan:
1/2 påse Goodsoy minibiffar eller en påse frysta Quornstrimlor.
4 rätt små gula lökar
ca 10 st katrinplommon
2 små äpplen
2dl valnötter
3msk brynt lökfond
1 förpackning soyagrädde eller OatlyImat (2,5dl)
2msk kinesisk soya
2dl rött vin eller grönsaksbuljong tärning (tog både och)
svartpeppar, salt, persilja
vatten till spädning.
2msk majzena+vatten till redning

Fräs soyabitarna (dom torkade tillreds enl förp. innan), den klyftade löken, äpplena och plommonen i lite olja, soyan och lökfonden. Det får gärna finnas vätska kvar i stekpannan. Häll i vinet och ev buljongen och låt småkoka en liten stund så att löken och äpplena mjuknar lite utan att koka sönder. Tillsätt grädden, späd ev med vatten och smaka av med kryddor. Red till lagom konsistens och lägg i dom halverade valnötterna.


Bondbröd:
5dl ljummet vatten
2msk olja
1pkt jäst
3dl rågsikt
9dl vetemjöl
1msk grovt salt
1msk gluten (överkurs, men det ger ett extra högt bröd) Minska något på mjölet iså fall för brödet blir även lätt torrt med extra gluten)

Rör ner jäst och salt så att jästen smälter.
Häll i olja och det fingervarma vattnet.
tillsätt ev gluten tillsammans med mjölsorterna.
Knåda till en lagom deg.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp på bakbordet och knåda lite till.
Platta ut degen så att du kan rulla ihop den till en limpa. Jag brukar köra bara en stor limpa på en 5 dl deg.
Lägg den på plåt antingen med bakplåtspapper under eller en oljad plåt.
Låt jäsa ett tag ca 20-30 minuter.
Grädda i 225gr i ca 15 min med en bunke med hett vatten i botten på ugnen.
Sänk värmen till 200gr och grädda ytterligare ca 15 minuter.
Man kan skåra brödet lite med en vass kniv innan man stoppar in det i ugnen, men inte om den har jäst för länge för då säckar brödet ihop i ugnen.
Det blir extra fint om man blöter ytan på brödet lite innan gräddning och strör på lite dinkelmannagryn eller nån annan lite grövre mjölsort.






Potatis/broccolisoppa med pannkakor

Eftersom jag är oerhört förtjust i soppa av alla de sorter, så äter vi det minst en gång i veckan. Det var meningen att det skulle ha blivit ärtsoppa idag men som vanligt så glömde jag att lägga ärterna i blöt igår, så det blev annan soppa idag.
Det här receptet är väldigt enkelt och lite man tager vad man haver. Det går med både purjolök eller blomkål istället för broccolin. Som vanligt så är inte måtten så jätte exakta utan man får gå lite på känsla och vad skafferiet alternativt kylen har att erbjuda. Skulle det vara så att det är mer av något så gör det absolut inget, det funkar ändå. Något som jag lärt mig angående soppa är att inte krydda för mycket när soppan är precis klar. Den har en tendens att mogna väldigt i kylen och bli för salt och stark, men det kan man avhjälpa med att spä ut den dagen efter och då har man ännu mera soppa!


Broccolisoppa:
ca 50/50 av potatis och broccoli (jag gjorde stor sats ca 3l) och tog gissningsvis 600g potatis och lika mycket broccoli. (färsk eller fryst broccoli har ingen betydelse)
3 dl Oatly Imat (havregrädde 13% fetthalt) eller motsvarande mängd soya grädde. Eller så mycket som man har samvete till. Jag försöker att hålla nere fetthalten eftersom jag kämpar med viktnedgången och att hälla i så mycket mer gör inte så mycket för smaken. Soppan blir krämig och god ändå av potatisen.
Minst 3 buljongtärningar till den här satsen. Soppan kan behöva späs ut med ytterligare vatten. Om den tycks för lös så brukar potatisbaserade soppor ha en tendens att tjockna väldigt efteråt. Ev salt och lite peppar.

Skär potatisen i bitar och ansa den färska broccolin i buketter.
Häll över vatten så att det täcker grönsakerna och koka dom mjuka.
tillsätt buljongtärningarna och låt puttra lite till.
mixa soppan slät eller vispa den kraftigt med en handvisp om du vill ha bitar i soppan.
Häll i grädden men låt den inte koka upp. Smaka av med salt och peppar.


Pannkakor:
Beräkna för 1 person:
1dl vetemjöl
1msk majzena (soyamjöl eller kikärtsmjöl funkar också men kan ge bismak)
1 krm salt
ca 2dl valfri "mjölk" (soyamjölk ger jättegoda pannkakor eftersom den isig är lite söt och väldigt god)
Ev liten nypa socker

Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt vätskan efter hand till du får en lagom tjock smet.
Stek i mjölkfritt margarin

Att blanda frysta hallon och björnbär med socker är gott till och en klick havre eller soyagrädde.

Ugnsbakade vita bönor med bakad potatishalva

Som fd köttätare så fastnar man lätt i tanken på att man alltid måste ha "sovel" i form av korv, biff eller köttbullar. Den tanken tar ett tag att släppa. Så här kommer ett recept på lite annan form av "sovel".

2 burkar stora vita bönor

Tomatsås:
2 gula lökar
1 röd paprika
1 stor morot
2 stjälkar stjälkselleri
1 pkt krossade tomater
2 msk tomatpure
1/2 tsk sambal oelek
1msk farinsocker
ev salt eller grönsaksbuljongtärning
oregano, basilika, timjan eller vad man gillar för krydda

Skär grönsakerna i lagom bitar och fräs dom tillsammans med kryddorna. Häll på tomat, tomatpure och smaka av med buljong eller salt. Låt sjuda tills grönsakerna är nästan mjuka.
Blanda ner bönorna tillsammans med spadet.
Häll alltihopa i en ugnssäker form och grädda i 200gr i ca 30 minuter.

Potatishalvor i ugn:

Halvera potatisarna och skär bort en liten bit av botten så att dom står stadigt i formen.
Pensla med antingen olja eller mjölkfritt margarin, stö på salt och ströbröd. Baka i ugn tillsammans med bönorna om det går. Potatisen kan ta lite längre tid på sig än bönorna så stick med gaffel och känn på dom efter ett tag.

Gott att ha till är antingen en dressing antingen på pepparrot eller pressad vitlök som man rör ut med lite havre eller soyagrädde.

Semlor

Kan en vegan äta semlor? Jodå, det kan veganen göra. Det här receptet på bullar är det bästa jag provat och kommer ursprungligen från Sju sortens kakor, en åttiotals utgåva.

3 dl mjölk (vilken sort man vill ha)
100g margarin (mjölkfritt)
50g jäst
1/2 tsk salt
1dl socker
1/2 tsk hjorthornssalt
knapp 1l vetemjöl
(1 ägg)

Istället för vanlig grädde finns det olika alternativ för veganen. Själv föredrar jag jag SoyaToohs spraygrädde eftersom jag är ensam om att äta soyagrädde. Den håller sig länge och behöver inte stå i kyl och man behöver inte vispa upp en hel förpackning. Det fina med den är att den är fettsnål, bara 11% fett och smakar inte soya. Annars finns det havrebaserade vispbara gräddprodukter också och ingen av dessa överstiger 20% i fetthalt. Så man kan med gott samvete smaska i sig en "gräddig" semla.
Mandelmassan är också utan animaliska produkter.

Vegovänner

. Veganmaten kom in i bilden för drygt ett år sen egentligen som ett test som skulle vara i två veckor. Men jag håller fortfarande på och kan inte tänka mig att sluta med det. Har alltid varit road av både vegetariskt och av kost och hälsorelaterade frågor. Är vad man skulle kunna kalla för en hälsovegan men har inga invändningar till andras livsmedelsval. Tanken med bloggen är att dela med mig av mina experiment i köket och att få fler att våga prova veganmaten, samt att visa att veganmat är som vilken annan mat som helst fast utan animaliska produkter. Utgår från råvaror som är rätt vanliga och lätta att hitta och billiga. Personligen så försöker jag att handla så mycket ekologiska produkter som möjligt, men tycker att det går alldeles utmärkt med våra fina Svenska råvaror också. Det finns även ett miljötänk bakom mitt engagemang och ett hänsynstagande till djurens välbefinnande. Har arbetat som kock i drygt tjugo år och sett massproduktionens för och nackdelar och förstår att någon fått lida för det billiga kilopriset på köttet. Vill själv inte bidra till det längre och har valt att leva nästintill helt utan animaliska livsmedel och sett att det går alldeles utmärkt trots att fd kollegor mm. förutspådde mig en för tidig död i diverse bristsjukdomar. Fast jag måste säga att jag har aldrig mått bättre! Förutom matlagning så ägnar jag mig mycket gärna åt att promenera med min hund och tar gärna en ridtur på min islänning Lèttir. Det händer att jag även stickar en tröja både till mig själv och min lilla hund Rasmus.

RSS 2.0