Potatis/broccolisoppa med pannkakor

Eftersom jag är oerhört förtjust i soppa av alla de sorter, så äter vi det minst en gång i veckan. Det var meningen att det skulle ha blivit ärtsoppa idag men som vanligt så glömde jag att lägga ärterna i blöt igår, så det blev annan soppa idag.
Det här receptet är väldigt enkelt och lite man tager vad man haver. Det går med både purjolök eller blomkål istället för broccolin. Som vanligt så är inte måtten så jätte exakta utan man får gå lite på känsla och vad skafferiet alternativt kylen har att erbjuda. Skulle det vara så att det är mer av något så gör det absolut inget, det funkar ändå. Något som jag lärt mig angående soppa är att inte krydda för mycket när soppan är precis klar. Den har en tendens att mogna väldigt i kylen och bli för salt och stark, men det kan man avhjälpa med att spä ut den dagen efter och då har man ännu mera soppa!


Broccolisoppa:
ca 50/50 av potatis och broccoli (jag gjorde stor sats ca 3l) och tog gissningsvis 600g potatis och lika mycket broccoli. (färsk eller fryst broccoli har ingen betydelse)
3 dl Oatly Imat (havregrädde 13% fetthalt) eller motsvarande mängd soya grädde. Eller så mycket som man har samvete till. Jag försöker att hålla nere fetthalten eftersom jag kämpar med viktnedgången och att hälla i så mycket mer gör inte så mycket för smaken. Soppan blir krämig och god ändå av potatisen.
Minst 3 buljongtärningar till den här satsen. Soppan kan behöva späs ut med ytterligare vatten. Om den tycks för lös så brukar potatisbaserade soppor ha en tendens att tjockna väldigt efteråt. Ev salt och lite peppar.

Skär potatisen i bitar och ansa den färska broccolin i buketter.
Häll över vatten så att det täcker grönsakerna och koka dom mjuka.
tillsätt buljongtärningarna och låt puttra lite till.
mixa soppan slät eller vispa den kraftigt med en handvisp om du vill ha bitar i soppan.
Häll i grädden men låt den inte koka upp. Smaka av med salt och peppar.


Pannkakor:
Beräkna för 1 person:
1dl vetemjöl
1msk majzena (soyamjöl eller kikärtsmjöl funkar också men kan ge bismak)
1 krm salt
ca 2dl valfri "mjölk" (soyamjölk ger jättegoda pannkakor eftersom den isig är lite söt och väldigt god)
Ev liten nypa socker

Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt vätskan efter hand till du får en lagom tjock smet.
Stek i mjölkfritt margarin

Att blanda frysta hallon och björnbär med socker är gott till och en klick havre eller soyagrädde.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Vegovänner

. Veganmaten kom in i bilden för drygt ett år sen egentligen som ett test som skulle vara i två veckor. Men jag håller fortfarande på och kan inte tänka mig att sluta med det. Har alltid varit road av både vegetariskt och av kost och hälsorelaterade frågor. Är vad man skulle kunna kalla för en hälsovegan men har inga invändningar till andras livsmedelsval. Tanken med bloggen är att dela med mig av mina experiment i köket och att få fler att våga prova veganmaten, samt att visa att veganmat är som vilken annan mat som helst fast utan animaliska produkter. Utgår från råvaror som är rätt vanliga och lätta att hitta och billiga. Personligen så försöker jag att handla så mycket ekologiska produkter som möjligt, men tycker att det går alldeles utmärkt med våra fina Svenska råvaror också. Det finns även ett miljötänk bakom mitt engagemang och ett hänsynstagande till djurens välbefinnande. Har arbetat som kock i drygt tjugo år och sett massproduktionens för och nackdelar och förstår att någon fått lida för det billiga kilopriset på köttet. Vill själv inte bidra till det längre och har valt att leva nästintill helt utan animaliska livsmedel och sett att det går alldeles utmärkt trots att fd kollegor mm. förutspådde mig en för tidig död i diverse bristsjukdomar. Fast jag måste säga att jag har aldrig mått bättre! Förutom matlagning så ägnar jag mig mycket gärna åt att promenera med min hund och tar gärna en ridtur på min islänning Lèttir. Det händer att jag även stickar en tröja både till mig själv och min lilla hund Rasmus.

RSS 2.0