Potatis/broccolisoppa med pannkakor
Eftersom jag är oerhört förtjust i soppa av alla de sorter, så äter vi det minst en gång i veckan. Det var meningen att det skulle ha blivit ärtsoppa idag men som vanligt så glömde jag att lägga ärterna i blöt igår, så det blev annan soppa idag.
Det här receptet är väldigt enkelt och lite man tager vad man haver. Det går med både purjolök eller blomkål istället för broccolin. Som vanligt så är inte måtten så jätte exakta utan man får gå lite på känsla och vad skafferiet alternativt kylen har att erbjuda. Skulle det vara så att det är mer av något så gör det absolut inget, det funkar ändå. Något som jag lärt mig angående soppa är att inte krydda för mycket när soppan är precis klar. Den har en tendens att mogna väldigt i kylen och bli för salt och stark, men det kan man avhjälpa med att spä ut den dagen efter och då har man ännu mera soppa!
Broccolisoppa:
ca 50/50 av potatis och broccoli (jag gjorde stor sats ca 3l) och tog gissningsvis 600g potatis och lika mycket broccoli. (färsk eller fryst broccoli har ingen betydelse)
3 dl Oatly Imat (havregrädde 13% fetthalt) eller motsvarande mängd soya grädde. Eller så mycket som man har samvete till. Jag försöker att hålla nere fetthalten eftersom jag kämpar med viktnedgången och att hälla i så mycket mer gör inte så mycket för smaken. Soppan blir krämig och god ändå av potatisen.
Minst 3 buljongtärningar till den här satsen. Soppan kan behöva späs ut med ytterligare vatten. Om den tycks för lös så brukar potatisbaserade soppor ha en tendens att tjockna väldigt efteråt. Ev salt och lite peppar.
Skär potatisen i bitar och ansa den färska broccolin i buketter.
Häll över vatten så att det täcker grönsakerna och koka dom mjuka.
tillsätt buljongtärningarna och låt puttra lite till.
mixa soppan slät eller vispa den kraftigt med en handvisp om du vill ha bitar i soppan.
Häll i grädden men låt den inte koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Pannkakor:
Beräkna för 1 person:
1dl vetemjöl
1msk majzena (soyamjöl eller kikärtsmjöl funkar också men kan ge bismak)
1 krm salt
ca 2dl valfri "mjölk" (soyamjölk ger jättegoda pannkakor eftersom den isig är lite söt och väldigt god)
Ev liten nypa socker
Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt vätskan efter hand till du får en lagom tjock smet.
Stek i mjölkfritt margarin
Att blanda frysta hallon och björnbär med socker är gott till och en klick havre eller soyagrädde.
Det här receptet är väldigt enkelt och lite man tager vad man haver. Det går med både purjolök eller blomkål istället för broccolin. Som vanligt så är inte måtten så jätte exakta utan man får gå lite på känsla och vad skafferiet alternativt kylen har att erbjuda. Skulle det vara så att det är mer av något så gör det absolut inget, det funkar ändå. Något som jag lärt mig angående soppa är att inte krydda för mycket när soppan är precis klar. Den har en tendens att mogna väldigt i kylen och bli för salt och stark, men det kan man avhjälpa med att spä ut den dagen efter och då har man ännu mera soppa!
Broccolisoppa:
ca 50/50 av potatis och broccoli (jag gjorde stor sats ca 3l) och tog gissningsvis 600g potatis och lika mycket broccoli. (färsk eller fryst broccoli har ingen betydelse)
3 dl Oatly Imat (havregrädde 13% fetthalt) eller motsvarande mängd soya grädde. Eller så mycket som man har samvete till. Jag försöker att hålla nere fetthalten eftersom jag kämpar med viktnedgången och att hälla i så mycket mer gör inte så mycket för smaken. Soppan blir krämig och god ändå av potatisen.
Minst 3 buljongtärningar till den här satsen. Soppan kan behöva späs ut med ytterligare vatten. Om den tycks för lös så brukar potatisbaserade soppor ha en tendens att tjockna väldigt efteråt. Ev salt och lite peppar.
Skär potatisen i bitar och ansa den färska broccolin i buketter.
Häll över vatten så att det täcker grönsakerna och koka dom mjuka.
tillsätt buljongtärningarna och låt puttra lite till.
mixa soppan slät eller vispa den kraftigt med en handvisp om du vill ha bitar i soppan.
Häll i grädden men låt den inte koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Pannkakor:
Beräkna för 1 person:
1dl vetemjöl
1msk majzena (soyamjöl eller kikärtsmjöl funkar också men kan ge bismak)
1 krm salt
ca 2dl valfri "mjölk" (soyamjölk ger jättegoda pannkakor eftersom den isig är lite söt och väldigt god)
Ev liten nypa socker
Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt vätskan efter hand till du får en lagom tjock smet.
Stek i mjölkfritt margarin
Att blanda frysta hallon och björnbär med socker är gott till och en klick havre eller soyagrädde.

Kommentarer
Trackback