Festlig Fransk gryta med soyabiffar, plommon, äpple och valnötter.
Den här grytan i orinaltappning var en av dom absolut mest omtyckta rätterna på en lunchrestaurang jag jobbade på för många år sen. Den heter Fransk köttgryta med valnötter, men jag har veganiserat den. Och den är riktigt god och extra festlig även som vegansk. Egentligen gillar inte jag vin eller alkohol i mat, men den här grytan får en lite speciell brytning av vinet som uppvägs av det söta från äpplena och plommonen. Har utökat mängden lök, plommon och äpplen lite i mitt recept. Brynt lökfond är något som jag absolut inte kan klara mig utan. Det är en helt suverän smaksättare i vegohusman. Tyvärr så tror jag att den kommer att utgå från Knorr`s sortiment.
Jag är dessutom av den uppfattningen att ingen måltid är komplett utan ett gott bröd till så det blev ett bondbröd också. Har tyvärr ingen bild att lägga in idag.
Grytan:
1/2 påse Goodsoy minibiffar eller en påse frysta Quornstrimlor.
4 rätt små gula lökar
ca 10 st katrinplommon
2 små äpplen
2dl valnötter
3msk brynt lökfond
1 förpackning soyagrädde eller OatlyImat (2,5dl)
2msk kinesisk soya
2dl rött vin eller grönsaksbuljong tärning (tog både och)
svartpeppar, salt, persilja
vatten till spädning.
2msk majzena+vatten till redning
Fräs soyabitarna (dom torkade tillreds enl förp. innan), den klyftade löken, äpplena och plommonen i lite olja, soyan och lökfonden. Det får gärna finnas vätska kvar i stekpannan. Häll i vinet och ev buljongen och låt småkoka en liten stund så att löken och äpplena mjuknar lite utan att koka sönder. Tillsätt grädden, späd ev med vatten och smaka av med kryddor. Red till lagom konsistens och lägg i dom halverade valnötterna.
Bondbröd:
5dl ljummet vatten
2msk olja
1pkt jäst
3dl rågsikt
9dl vetemjöl
1msk grovt salt
1msk gluten (överkurs, men det ger ett extra högt bröd) Minska något på mjölet iså fall för brödet blir även lätt torrt med extra gluten)
Rör ner jäst och salt så att jästen smälter.
Häll i olja och det fingervarma vattnet.
tillsätt ev gluten tillsammans med mjölsorterna.
Knåda till en lagom deg.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp på bakbordet och knåda lite till.
Platta ut degen så att du kan rulla ihop den till en limpa. Jag brukar köra bara en stor limpa på en 5 dl deg.
Lägg den på plåt antingen med bakplåtspapper under eller en oljad plåt.
Låt jäsa ett tag ca 20-30 minuter.
Grädda i 225gr i ca 15 min med en bunke med hett vatten i botten på ugnen.
Sänk värmen till 200gr och grädda ytterligare ca 15 minuter.
Man kan skåra brödet lite med en vass kniv innan man stoppar in det i ugnen, men inte om den har jäst för länge för då säckar brödet ihop i ugnen.
Det blir extra fint om man blöter ytan på brödet lite innan gräddning och strör på lite dinkelmannagryn eller nån annan lite grövre mjölsort.
Jag är dessutom av den uppfattningen att ingen måltid är komplett utan ett gott bröd till så det blev ett bondbröd också. Har tyvärr ingen bild att lägga in idag.
Grytan:
1/2 påse Goodsoy minibiffar eller en påse frysta Quornstrimlor.
4 rätt små gula lökar
ca 10 st katrinplommon
2 små äpplen
2dl valnötter
3msk brynt lökfond
1 förpackning soyagrädde eller OatlyImat (2,5dl)
2msk kinesisk soya
2dl rött vin eller grönsaksbuljong tärning (tog både och)
svartpeppar, salt, persilja
vatten till spädning.
2msk majzena+vatten till redning
Fräs soyabitarna (dom torkade tillreds enl förp. innan), den klyftade löken, äpplena och plommonen i lite olja, soyan och lökfonden. Det får gärna finnas vätska kvar i stekpannan. Häll i vinet och ev buljongen och låt småkoka en liten stund så att löken och äpplena mjuknar lite utan att koka sönder. Tillsätt grädden, späd ev med vatten och smaka av med kryddor. Red till lagom konsistens och lägg i dom halverade valnötterna.
Bondbröd:
5dl ljummet vatten
2msk olja
1pkt jäst
3dl rågsikt
9dl vetemjöl
1msk grovt salt
1msk gluten (överkurs, men det ger ett extra högt bröd) Minska något på mjölet iså fall för brödet blir även lätt torrt med extra gluten)
Rör ner jäst och salt så att jästen smälter.
Häll i olja och det fingervarma vattnet.
tillsätt ev gluten tillsammans med mjölsorterna.
Knåda till en lagom deg.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp på bakbordet och knåda lite till.
Platta ut degen så att du kan rulla ihop den till en limpa. Jag brukar köra bara en stor limpa på en 5 dl deg.
Lägg den på plåt antingen med bakplåtspapper under eller en oljad plåt.
Låt jäsa ett tag ca 20-30 minuter.
Grädda i 225gr i ca 15 min med en bunke med hett vatten i botten på ugnen.
Sänk värmen till 200gr och grädda ytterligare ca 15 minuter.
Man kan skåra brödet lite med en vass kniv innan man stoppar in det i ugnen, men inte om den har jäst för länge för då säckar brödet ihop i ugnen.
Det blir extra fint om man blöter ytan på brödet lite innan gräddning och strör på lite dinkelmannagryn eller nån annan lite grövre mjölsort.

Kommentarer
Trackback