Ugnsbakade vita bönor med bakad potatishalva

Som fd köttätare så fastnar man lätt i tanken på att man alltid måste ha "sovel" i form av korv, biff eller köttbullar. Den tanken tar ett tag att släppa. Så här kommer ett recept på lite annan form av "sovel".

2 burkar stora vita bönor

Tomatsås:
2 gula lökar
1 röd paprika
1 stor morot
2 stjälkar stjälkselleri
1 pkt krossade tomater
2 msk tomatpure
1/2 tsk sambal oelek
1msk farinsocker
ev salt eller grönsaksbuljongtärning
oregano, basilika, timjan eller vad man gillar för krydda

Skär grönsakerna i lagom bitar och fräs dom tillsammans med kryddorna. Häll på tomat, tomatpure och smaka av med buljong eller salt. Låt sjuda tills grönsakerna är nästan mjuka.
Blanda ner bönorna tillsammans med spadet.
Häll alltihopa i en ugnssäker form och grädda i 200gr i ca 30 minuter.

Potatishalvor i ugn:

Halvera potatisarna och skär bort en liten bit av botten så att dom står stadigt i formen.
Pensla med antingen olja eller mjölkfritt margarin, stö på salt och ströbröd. Baka i ugn tillsammans med bönorna om det går. Potatisen kan ta lite längre tid på sig än bönorna så stick med gaffel och känn på dom efter ett tag.

Gott att ha till är antingen en dressing antingen på pepparrot eller pressad vitlök som man rör ut med lite havre eller soyagrädde.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Vegovänner

. Veganmaten kom in i bilden för drygt ett år sen egentligen som ett test som skulle vara i två veckor. Men jag håller fortfarande på och kan inte tänka mig att sluta med det. Har alltid varit road av både vegetariskt och av kost och hälsorelaterade frågor. Är vad man skulle kunna kalla för en hälsovegan men har inga invändningar till andras livsmedelsval. Tanken med bloggen är att dela med mig av mina experiment i köket och att få fler att våga prova veganmaten, samt att visa att veganmat är som vilken annan mat som helst fast utan animaliska produkter. Utgår från råvaror som är rätt vanliga och lätta att hitta och billiga. Personligen så försöker jag att handla så mycket ekologiska produkter som möjligt, men tycker att det går alldeles utmärkt med våra fina Svenska råvaror också. Det finns även ett miljötänk bakom mitt engagemang och ett hänsynstagande till djurens välbefinnande. Har arbetat som kock i drygt tjugo år och sett massproduktionens för och nackdelar och förstår att någon fått lida för det billiga kilopriset på köttet. Vill själv inte bidra till det längre och har valt att leva nästintill helt utan animaliska livsmedel och sett att det går alldeles utmärkt trots att fd kollegor mm. förutspådde mig en för tidig död i diverse bristsjukdomar. Fast jag måste säga att jag har aldrig mått bättre! Förutom matlagning så ägnar jag mig mycket gärna åt att promenera med min hund och tar gärna en ridtur på min islänning Lèttir. Det händer att jag även stickar en tröja både till mig själv och min lilla hund Rasmus.

RSS 2.0